Fire forretninger får udarbejdet en handleplan for vækst, sponseret af Odsherred Kommune og Sparekassen Sjælland-Fyn.

Inflationen er den højeste i 40 år, energiudgifterne er steget enormt ligesom andre omkostninger, Kunderne er blevet mere påpasselige eller sparsommelige, fordi de også mærker den økonomiske krise. Flere og flere handler på nettet. Flere butikker drejer nøglen, flere går konkurs.

Er det overhovedet muligt at vækste som detailhandlende i en landkommune som Odsherred?

Ja, det er det helt klart, lyder svaret, og fire detailhandlende i Odsherred får i denne tid input til ny vækst og modtager om nogle uger en handleplan, der viser veje til vækst. Det er by- og forretningsudvikler Torsten Bo Jørgensen fra BYSTRATEGI, som har været på besøg i Odsherred Kommune, for gennem to timers samtaler med hver af de fire forretninger at finde vejene til ny vækst.

De fire butikker har vundet en handleplan sponseret af Sparekassen Sjælland-Fyn og Odsherred Kommune og formidlet igennem Odsherred Erhvervsforum, som i slutningen af oktober havde indkaldt til medlemsmøde om ”Vækst i en umulig tid”. Her havde 60 detailhandlende taget imod invitationen for at høre Torben Bo Jørgensen fra BYSTRATEGI og Kasper Møgelvang fra Orange Elevator fortælle om vækst i en udfordret tid. Torsten Bo Jørgensen har skrevet bogen ”Vinderbutikker” med eksempler fra 23 butikker over hele landet, som er særligt dygtige inden for hver sit felt, har fået skabt en meromsætning og har positiv bundlinje.

Friske øjne er altid velkomne
Hvordan gik det så i Nykøbing, hvor Tanja Kubert, Kuberts Fisk og Lea Akselbo, Butik Ofelia, havde besøg af Torsten Bo Jørgensen tirsdag formiddag den 15. november 2022?

– Vi er altid glade for at få friske øjne til at se på vores butik og er åbne over for forslag til forandringer, og jeg er ikke bange for at afprøve noget nyt, og skulle det ikke virke, så er man en erfaring rigere, siger Tanja Kubert, som tirsdag morgen fik besøg af forretningsudvikleren.

– Han var ærlig og sagde, at det var noget af en svær opgave, han var kommet på i vores butik, så jeg er da spændt på at se forslagene i forretningsplanen, når jeg får den, siger Tanja Kubert, som driver Kubers Fisk i Nykøbing, mens hendes mand, Lars Kubert, driver Kuberts Fisk i Roskilde.

Tanja Kubert i forretningen i Nykøbing Sj.

– Vores udfordring er, at vi uden for sommersæsonen godt kunne ønske os flere kunder tirsdag, onsdag og torsdag, mens vi heldigvis har mange kunder fredage og lørdage året rundt. Under coronaen havde vi den største omsætning gennem de 17 år, vi har drevet forretning her i Nykøbing. Det var i 2020, hvor mange var hjemsendt og mange sommerhusejere var flyttet herop og gerne ville spise godt og sundt. Men i år har vi godt kunnet mærke en tilbagegang i omsætningen og har også måttet reducere i personalet udover at vi gør, hvad vi kan for at nedsætte elforbruget, blandt andet har vi kun åbent i det ene kølerum og fjernet en fryser, fortæller Tanja Kubert, som mange morgener møder ind fra hjemmet i Vig allerede klokken halv fem om morgenen.

– Vi har mange lokale og trofaste kunder og en god stemning i butikken og et dejligt personale. Vi talte med forretningsudvikleren om at lave frokostordninger for større firmaer i fx Holbæk-området, men det vil altså kræve, at jeg investerer både i en bil med køler til transport og en chauffør og går i banken og låner en million, så det er jeg ikke sikker på er vejen frem, smiler Tanja Kubert, som også fik et meget positivt skudsmål fra forretningsudvikleren for at gøre det rigtig godt hele vejen rundt i forretningskonceptet.

Gode muligheder for meromsætning
I den anden ende af gaden ligger Butik Ofelia med tøj, sko, accessoires og specialvarer inden for lækkerier og andet. Indehaver Lea Akselbo var meget begejstret og positiv efter dialogen med Torsten Bo Jørgensen.

– Jeg fik nogle gode, positive input, som jeg bestemt kan og vil bruge, så det er rigtig positivt, siger Lea Akselbo.

Torsten Bo Jørgensen nævner især tre områder, som Butik Ofelia kan blive endnu bedre til, og det er at arbejde med sortiment, lagerstyring og rabatter, som han anbefaler butikken faktisk skal undgå.

Lea og Torsten i butik Ofeli8a i Nykøbing Sj.


– Jeg ser ikke bare et potentiale for at løfte omsætningen med de 200.000 kroner, jeg garanterer efter 24 måneder, men endnu mere, måske det dobbelte, siger Torsten Bo Jørgensen.

Det er planen, at de fire butikker, som nu får udarbejdet en forretningsplan for meromsætning, skal danne grundstammen i en ny erfagruppe hos Odsherred Erhvervsforum med navnet ”Vinderbutikker i Odsherred”. Gruppen skal mødes jævnligt og udveksle viden og erfaring, og samtidig vil erhvervskonsulenterne i Odsherred Kommune og Odsherred Erhvervsforum arbejde på at søge midler til at støtte endnu flere handleplaner blandt detailhandlende i hele Odsherred. JbyJ og Skoringen i Asnæs Centret er de to øvrige butikker, som får udarbejdet forretningsplaner for mervækst.